Breus apunts sobre la moda i la seva exclusivitat.
Des que el món és món, o millor dit, d’ençà que l’Homo Sapiens va sentir la necessitat de cobrir el seu cos, ja fos per protegir-se de les inclemències meteorològiques o qüestions antropològiques; o si es prefereix la lectura catòlica, en què Déu castiga a Eva per la seva desobediència fent que tota la Humanitat tingui pudor, els humans cobreixen la seva pell.
A la par que l’espècie humana evoluciona, també ho fan els seus dissenys i com en el cas de l’arquitectura no ens basta amb tenir un lloc que ens aixopluga sinó que sempre sorgeixen noves necessitats arquitectòniques així com nous materials, amb la moda es pot dir que succeeix el mateix, es regeix per una necessitat d’innovació i transformació constant.
Si voleu profunditzar més en el tema, el Museu del Disseny de Barcelona, mostra com exposició permanent El cos vestit (1550-2015) . En ella, es presenten els codis morals, socials i estètics que han mutat al món de la moda des del segle XVI fins als nostres dies.
El que en un inici simplement cobria la necessitat d’abric, a poc a poc va anar evolucionant fins a convertir-se en una de les activitats econòmiques més pujants dels nostres dies: la indústria de la moda.
L’exclusivitat segueix dotant de valor afegit a les marques. Encara que la major part de les grans marques hagin optat per crear línies de mercat de preus assequibles, el que les dota de prestigi és la innovació en els seus dissenys, a França catalogats d’alta costura.
La definició d’alta costura, creada al segle XIX de la mà de Charles Frederick Worth és una marca protegida en el país gal. Es refereix en termes generals a l’elaboració artesana de les peces però on tan sols s’inclouen les companyies nomenades en la llista elaborada anualment per una comissió en el Ministeri d’Indústria. Un dels requisits per pertànyer a aquesta esfera és que cada temporada s’hagi de presentar una col·lecció, de mínim 50 dissenys originals, al públic que inclogui peces de dia i de nit, realitzant-se les desfilades al gener i juliol de cada any.
L’alta costura està vinculada a dissenyadors excepcionals, per exemple, la marca Chanel ha tingut dos clarividents dissenyadors, la seva fundadora, Coco Chanel i Karl Lagerfield. En el marc espanyol, Balenciaga va pertànyer a aquest club tan exclusiu; fins al pròxim febrer, el Museu Victoria & Albert de Londres presenta una retrospectiva d’aquest prestigiós dissenyador.
Les passarel·les de moda, tal com les coneixem actualment, tenen el seu predecessor més directe en les passarel·les d’alta costura franceses. En breus, del 26 al 30 de juny se celebrarà el O80 Barcelona Fashion. Aquest jove aparador de la moda, hereter de la Passarel·la Gaudí, va nàixer de la mà del Departament d’Empresa i Ocupació del Consorci de Comerç, artesania i Moda (CCAM) i de la Generalitat de Catalunya. L’esdeveniment, ha utilitzat de teló de fons diferents espais de la ciutat, entre els quals destaca el Mercat del Born i la Llotja del Mar. Aquest cop, torna al Recinte Modernista de Sant Pau, realitzat per Doménech i Montaner a inicis del segle XX. La realització del 080 Barcelona Fashion en espais històrics remarca la capacitat camaleònica dels espais.
Davant dels grans escenaris, la moda també reivindica petits espais per a realitzar desfilades més íntimes, showrooms o per a realitzar reportatges fotogràfics. Cada col·lecció de moda demanda un espai, mantenint una sinergia amb ell a través de la complementarietat o de l’oposat. Com per exemple, la sessió fotogràfica realitzada en La Casa de la Seda on vam tenir el plaer de veure en directe preciosos dissenys de vestits de núvia.
Recordeu, aquest mes teniu una cita amb la moda a Barcelona.