La Casa de la Seda, construida en 1763 es el edificio más antiguo de la Via Laietana
Sota aquest enunciat, el cercador d’Internet aporta les primeres respostes sobre l’arquitectura de Barcelona. Les primeres cerques generals parlen de modernisme i d’arquitectura contemporània; en un tercer pla apareix el gòtic. A través d’aquesta entrada filarem alguns dels estils arquitectònics que la ciutat ofereix.

 
 

1.Roma (S.I a.C-V d.C.)

Iniciant un breu recorregut per la Barcino romana, sota la Plaça del Rei, es troben els vestigis romans d’una tintoreria i bodega del Segle II d.C, impromptu dels primers cristians de la ciutat, encara que la gran ciutat romana s’assentava a Tàrraco, la Barcino romana té la seva importància per la història de la ciutat. La visita inclou patrimoni visigoda i medieval.

Vestigios romanos de una tintorería y bodega del Siglo II d.C bajo la plaza del Rey

Vestigis romans d’una tintoreria i bodega del Segle II d.C sota la plaça del Rei.

 
 

2.Romànic (S.X-XIII)

Fent un gran salt temporal, la capella de Santa Llúcia (1257) del costat del Pla del Seu és una de les construccions romàniques que es conserven en el recinte antic. 
 
 

3. Gòtic (S.XIII-XVI)

L’estil gòtic pot contemplar-se en la basílica de Santa Maria del Mar, construïda a través de l’esforç dels seus feligresos, la major part d’ells eren treballadors vinculats al mar. La seva construcció es contraposa a la catedral barcelonesa que fou sufragada per la noblesa. Dins de l’arquitectura civil d’estil gòtic es troba l’edifici de la Generalitat. Segles més tard, durant els segles XIX i XX l’estil gòtic seria el model elegit per l’alta burgesia catalana per remetre a un passat gloriós.
 
 

4.Barroc (S.XVII-XVIII)

Aquest fet ha generat que altres estils, com pot ser el barroc, hagin passat desapercebuts en la fisonomia de la ciutat. Edificis com la mateixa Casa de la Seda, construïda en 1763 és l’edifici més antic de la Via Laietana, i també el de més baixa alçada. Després de l’obertura de la Via Laietana, durant la primera dècada del S.XX, els edificis de nova planta construïts en aquell tram s’alçaren una planta sobre els que hi havia anteriorment; a més, l’estètica del carrer va canviar notablement, poblada a partir d’aquell moment d’edificis racionalistes i de tall històric. Les visites guiades que es realitzen els matins dels dissabtes en la Casa de la Seda ens acosten a conèixer les pressions que l’edifici patí amb l’obertura de la gran via que dotava a Barcelona de mar.

La Casa de la Seda, construida en 1763 es el edificio más antiguo de la Via Laietana

La Casa de la Seda, construïda en 1763 és l’edifici més antic de la Via Laietana

 
 

5.Neogòtic (S. XIX-XX)

L’elecció del neogòtic a finals del segle XIX i principis del segle XX pot observar-se en la façana de la Catedral de Barcelona o en els elements afegits del Barri Gòtic. Mentre que el neogòtic serà la reivindicació d’un passat gloriós, el modernisme serà l’estil propi de la burgesia catalana. 

 
 

6. Modernisme (S.XIX-XX)

El modernisme identifica a la nova burgesia catalana i un grup d’arquitectes seran els abanderats d’alçar el moviment fins al cim, arquitectes com GaudíPuig i Cadafalch o Lluís Doménech i Montaner són els noms més coneguts.

Triangle de la discòrdia

Triangle de la discòrdia

Els estils Barroc i Renaixentista semblen oblidats en una ciutat en la qual els seus majors reclams són el modernisme, el gòtic i la cada vegada més reconeguda arquitectura contemporània. Des del Pavelló d’Alemanya de l’Exposició de 1898 de Mies Van der Rohe als projectes de GATCPAC, on la màxima era el racionalisme, un exemple d’aquesta arquitectura és l’edifici de la Fundació Miró  dissenyat per Josep Lluís Sert.

La ciutat compta amb una gran paleta d’estils arquitectònics en la que qualsevol entusiasmat de l’arquitectura s’hi podria perdre.

Un ejemplo de esta arquitectura es el edificio de la Fundación Miró diseñado por Josep Lluis Sert.

Un exemple d’aquesta arquitectura és l’edifici de la Fundació Miró dissenyat per Josep Lluís Sert.

 
Durant el cap de setmana del 21 i 22 d’octubre diversos edificis de la ciutat obren les seves portes a les visites gràcies al festival 48h Open House Barcelona, és una oportunitat de conèixer diferents espais de la ciutat. Per tercer any consecutiu la Casa de la Seda participa en l’esdeveniment. Presteu atenció que octubre és a la cantonada!
 
 
Sheila Dorrego