Miembros de la lista de Patrimonio de la Humanidad

Quin valor li atorgaries a l’obra de Gaudí?

Quin valor a les línies de Nazca, La Patum de Berga o el Parc de Doñana?

Creus que els quatre tenen alguna cosa en comú?

 

La resposta és afirmativa, els quatre apareixen a la llista de Patrimoni de la Humanitat. I és que el patrimoni abarca des de construccions històriques, arqueològiques, immaterials i naturals. La llista de Patrimoni de la Humanitat sorgeix sota la necessitat de preservar l’herència del nostre passat perquè les següents generacions el coneguin.

Miembros de la lista de Patrimonio de la Humanidad

Miembros de la lista de Patrimonio de la Humanidad

Com a curiositat, Espanya és el segon país del món, i primer d’Europa, amb nombre més alt de béns inscrits a les llistes de Patrimoni Mundial de la UNESCO. En total, compta amb 62 béns, dels quals 40 són bens culturals, 4 són béns naturals i 2 són bens mixtes (culturals i naturals), 13 són bens immaterials i 3 són projectes de bones pràctiques per la salvaguarda del patrimoni immaterial.

Bienes de España inscritos en las listas de Patrimonio Mundial de la UNESCO

Bens d’Espanya inscrits en les llistes de Patrimoni Mundial de l’UNESCO

A més de la llista de Patrimoni de la Humanitat, cada país té les seves propies llistes de patrimoni a preservar, a una d’elles, trobem La Casa de la Seda.

La Casa de la Seda, patrimoni arquitectònic

La Casa de la Seda va ser catalogada com a patrimoni arquitectònic el 2 de juny de 1919. Jeroni Martorell figura entre un dels referents de La Casa de la Seda sent el promotor de que la casa es protegís com a patrimoni arquitectònic. D’aquesta manera es va evitar que l’edifici es derribés per la construcció de la Via Laietana. Diuen, que el seu lloc de director de Serveis de Conservació i Catalogació de Monuments de Catalunya va ajudar a agilitzar el tràmit.

 

Qui va ser Jeroni Martorell?

Jeroni-Martorell-i-Terrats

Arquitecto Jeroni Martorell i Terrats.

Arquitecte català format entre grans arquitectes modernistes com Josep Puig i Cadafalch.

Des de 1914, Martorell (https://ca.wikipedia.org/wiki/Jeroni_Martorell_i_Terrats ) va dirigir el Servei de Catalogació i Conservació de Monuments de Catalunya fins a la seva mort; el 1929 es va convertir en director del Servei d’Arquitectes Conservadors de Monuments, càrrec que pertanyia a Monuments del Tresor Nacional del Ministeri d’Instrucció Pública i Belles Arts.

Gràcies als seus coneixements en arquitectura i als seus contactes amb professionals europeus va poder portar a terme molts projectes de restauracions i recuperacions d’edificis. El centre excursionista de Catalunya  i revistes com Civitatis van realitzar una gran tasca sensibilitzadora per la protecció del patrimoni.

 

Així, des de La Casa de la Seda us animem a asistir a les visites guiades dels dissabtes i a contemplar aquest petit tresor Salvat gràcies al benfer d’en Jeroni Martorell.

Cada any, amb motiu del Dia Internacional dels Museus apliquem descomptes per visitar La Casa de la Seda. Coneix les promocions a través de les nostres xarxes (posar logo i enllaç a Instagram, Facebook i Twitter).  


Sheila Dorrego