mona de pascua la casa de la seda

La rica gastronomia de la conca mediterrània ha generat que Catalunya compti amb una de les cuines més reconegudes del món. I malgrat que certs plats ja formen part de la gastronomia de les taules catalanes durant tot l’estiu, altres es restringeixen a determinades celebracions.

La importància de la gastronomia ha fet que algunes comarques i pobles siguin reconeguts pels seus plats, així tenim les anxoves de l’Escala, les diferents varietats d’arròs del Delta de l’Ebre, els cargols de Lleida o el més que conegut cava que abasta tota Catalunya. 

Quantes festivitats se us acuden amb un plat associat?

Aquí us presentem alguns plats, encara que possiblement en queden uns quants més al tinter. Molts d’aquests menjars s’associen a festivitats religioses malgrat que en l’actualitat només es considerin una part de la tradició.
Comencem l’any amb el Tortell de Reis al dia 6 de gener. Tradicionalment, el tortell amaga al seu interior una fava i una figura d’un Rei. Es diu que qui trobi la fava hauria de pagar el dolç mentre que qui trobi el Rei es coronarà Rei per un dia.

A Carnestoltes, la festa pagana per excel·lència se celebra el dijous llarder amb botifarrades populars, truites de botifarres i coques de llardons. Pensem que Carnestoltes és la festa que precedeix a la Quaresma i l’obligació cristiana de no menjar carn durant 40 dies, pel que aquest dia permet atipar-se de carn. Durant la Quaresma són tradicionals els bunyols i per Pasqua les mones, tant poden ser semblants al tortell o figures de xocolata pensades perquè els padrins els hi regalin als seus fillols.

La Mona de Pasqua

La Mona de Pasqua

El dia de Sant Josep o dia del Pare se celebra amb crema, la tradició s’associa al fet que l’arribada de la primavera feia augmentar la producció de llet i ous pel que realitzar les postres era una manera de donar sortida a la matèria primera.

La Revetlla de Sant Joan i Sant Pere és l’altra gran cita del calendari gastronòmic amb la coca. Un brioix que pot contenir crema, fruites gebrades o també llardons.

Fent un salt a l’1 de novembre, a la festivitat de Tots els sants i difunts, es mengen panellets, castanyes i moniatos.

Panellets per Tots Sants

Panellets per Tots Sants

I per acabar, les festes de Nadal els catalans afegeixen un dia més a la resta de la península celebrant el dia de Sant Esteve. La nit de Nadal és d’obligatori compliment l’escudella de Nadal, un potatge amb pasta de galets i carn feta una bola, també coneguda com a “pilota”. El 26 de desembre, dia de Sant Esteve se celebra amb canelons. A més, de postres se serveixen neules i torrons.

Us animen que si en alguna d’aquestes festes us coincideix realitzar un esdeveniment a la Casa de la Seda, sorpreneu els vostres convidats amb un plat típic elaborat per algun dels nostres col·laboradors habituals.

 

 


Sheila Dorrego